Od recyklingu do gospodarki obiegu zamkniętego – opakowanie Kiilto SERTO powstało z surowców wtórnych

Opakowania detergentów Kiilto Serto są wykonane z przetworzonego plastiku Fortum Circo®, który sam jest wytwarzany z fińskich przetworzonych opakowań plastikowych. Jego ślad węglowy jest mniejszy o połowę od śladu węglowego pierwotnego plastiku.

Urzeczywistnienie recyklingu plastiku wymaga współpracy w całym łańcuchu wartości, od gospodarstw domowych zaczynając. Jednak recykling na pełną skalę można osiągnąć tylko wtedy, gdy opakowania plastikowe posortowane przez konsumentów zostaną poddane recyklingowi na surowiec wtórny i wykorzystane do produkcji nowych opakowań lub produktów. „Zbiórka i recykling plastiku to niezbędne pierwsze kroki w umożliwieniu przetworzenia plastiku. Najważniejsze jest to, co dzieje się po zbiórce i recyklingu.

Proces produkcji nowych opakowań z przetworzonych opakowań plastikowych jest złożony i wymaga współpracy między różnymi sektorami i firmami. Potrzebna jest gospodarka o obiegu zamkniętym”, mówi Kaisa Tuppura, która była siłą napędową projektu w Kiilto. „Przechodząc na przetworzony plastik Circo®, zmniejszyliśmy zużycie pierwotnego plastiku HDPE o 30 ton”.

Konsumenci uważają opakowania wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu za łatwy sposób na dokonywanie zrównoważonych wyborów Badania konsumenckie wykazały, że 38% konsumentów uważa zrównoważony rozwój za szczególnie ważny czynnik przy zakupie detergentów do prania. Jednak wielu z nich ma trudności z oceną, w jakim stopniu dany produkt jest produkowany w sposób zrównoważony, ponieważ czynniki związane ze zrównoważonym rozwojem często wydają się niejasne i mogą być jedynie chwytem reklamowym. Wyniki te pochodzą z badania konsumenckiego zleconego przez Kiilto. „Wyniki te stanowią dla nas, firm, wyzwanie, aby komunikować się jaśniej i lepiej. Konkretne działania pomagają w komunikacji. Na przykład, przechodząc na plastik z recyklingu Circo, zmniejszyliśmy zużycie pierwotnego plastiku HDPE o 30 ton”, mówi Tuppura.

Ambitne cele klimatyczne

Jednym z celów Kiilto jest, aby do 2025 r. 70% naszych materiałów opakowaniowych było ponownie wykorzystywanych, odnawialnych lub poddawanych recyklingowi.

Większość emisji związanych z procesami produkcyjnymi Kiilto to emisje pośrednie (zakres 3 protokołu GHG), które są spowodowane działaniami innymi niż produkcja wewnętrzna lub zakupiona energia, na przykład. Głównym źródłem emisji są surowce.

W rozwoju produktu Kiilto stale poszukuje surowców i opakowań, które są mniej szkodliwe dla środowiska. Ważnym partnerem w umożliwieniu stworzenia nowego opakowania Serto jest Fortum, producent plastiku z recyklingu Circo®.

„Osiągnięcie ambitnych celów wymaga innowacyjnych partnerów i wspólnej woli sukcesu. Opakowania detergentów Serto łączą w sobie mocne strony konsumentów i pionierów branży” — mówi Tuppura. Według Anniiny Rasmus, kierownika ds. handlowych Fortum, która odpowiada za sprzedaż plastiku z recyklingu Circo®, nadaje się on do wielu różnych zastosowań. „To spójny i zrównoważony wybór surowca, który można również dostosować do potrzeb klientów w zakresie materiałów z recyklingu tworzyw sztucznych” — mówi Rasmus. (…)

„Butelka Kiilto Serto jest doskonałym przykładem produktu gospodarki o obiegu zamkniętym, w którym opakowania z recyklingu tworzyw sztucznych dla konsumentów otrzymują nowe życie jako nowe opakowania z tworzyw sztucznych. Opakowania z tworzyw sztucznych będą podlegać obowiązkowi dotyczącemu zawartości materiałów z recyklingu, co oznacza, że ​​do 2030 r. wszystkie opakowania niemające kontaktu z żywnością muszą zawierać co najmniej 35% plastiku pochodzącego z recyklingu (PCR). Jest to plastik, który został poddany recyklingowi z odpadów plastikowych dla konsumentów. Kiilto jest liderem, ponieważ butelki Serto są już w całości wykonane z plastiku pochodzącego z recyklingu”.

Sześć aspektów środowiskowych zmian w opakowaniach

• Surowce pochodzące z recyklingu powstają z odpadów konsumenckich lub przemysłowych produktów ubocznych. Wcześniej te strumienie materiałów były uważane za odpady i trafiały na wysypiska śmieci lub do spalarni w celu uzyskania energii. Teraz odpady mają być wykorzystywane do produkcji innych materiałów.

Nadające się do recyklingu oznacza, że ​​opakowanie można poddać recyklingowi niezależnie od materiału, z którego jest wykonane.

• Przejście na nowy materiał opakowaniowy to proces wieloetapowy. Producent opakowań musi przeprowadzić testy, aby upewnić się, że plastik pochodzący z recyklingu może być używany do produkcji wysokiej jakości opakowań. Tak wytworzone opakowania z recyklingu, ich funkcjonalność i bezpieczeństwo muszą zostać zweryfikowane poprzez testy laboratoryjne i produkcyjne.

• Przejście na plastik pochodzący z recyklingu w opakowaniach Kiilto Serto zmniejszyło zużycie pierwotnego plastiku polietylenowego o wysokiej gęstości (HDPE) o 30 ton.

Fortum Circo® to plastik pochodzący z recyklingu wykonany z opakowań plastikowych pochodzących z recyklingu w Finlandii. Ślad węglowy plastiku pochodzącego z recyklingu Circo jest mniejszy niż połowa śladu węglowego plastiku pierwotnego.

• Kiilto ma na celu osiągnięcie neutralności węglowej w swojej własnej produkcji do 2028 r.

i zmniejszenie pośrednich (zakres 3 protokołu GHG) emisji CO2 o 21% do 2031 r.

w porównaniu z 2021 r.

• Cele środowiskowe Kiilto są również powiązane z szerszymi ramami, ponieważ zobowiązujemy się do ustalania opartych na nauce celów klimatycznych (SBTi).

Źródło: www.kiilto.com